Pentru a 3-a iesire din acest an am iesit sa vizitam in alergare vulcanul stins “Piatra Roşie” (altitudine 211 metri) si sa ne bucuram cu privelistea oferita de formatiuni geologice unice in Banat: coloanele bazaltice de langa Lucareţ. Am trecut pe langa trei cariere de piatra, dintre care una gazduieste si un mic lac, despre care localnicii spun ca nu ar sti nimeni cat e de adanc si am aflat legatura dintre Lucaret, Sanovita, apele minerale de la Buzias si forocicile de langa Seceani, daca tot le-am vizitat intr-o tura anterioara ?

Si ca veni voba de ture anterioare, celalalt vulcan stins din Banat, Şumigu (din zona Gataia), este legat printr-o legenda de o alta zona pe care am vizitat-o in alergare nu demult; legenda spune că sub colină, în urmă cu 250 de ani, pe vremea împărătesei Maria Theresia, stăpânii locului ar fi săpat un tunel care lega aşezarea de un depozit de vinuri din… Vrşeţ. Localnicii au crezut că în locul respectiv a fost ascunsă o comoară, aşa că au intrat în tunel, dar au murit asfixiaţi ca urmare a unor emanaţii de gaze.

Vulcanul Piatra Rosie este format din roci bazaltice, erupte în neozoic, iar din craterul său se exploatează bazalt.

Am descoperit toate aceste lucruri intr-un traseu circular de aproape 14 km, cu plecare din Lucaret, care ne-a purtat peste campuri ce in curand vor fi inverzite. Se simte cumva primavara in aer, e in drum spre noi! Deocamdata, a prevestit-o soarele care incepe sa incalzeasca si noroiul care ne-a pus probleme pe alocuri, campul incepand sa se dezghete… 🙂

Una peste alta, am petrecut o zi frumoasa in mijlocul naturii, facand miscare la aer curat, alaturi de oameni pozitivi, si am si aflat cate ceva despre imprejurimile in care traim, intr-un mod sanatos si atractiv.

Acesta este spiritul NaTurei Altfel, care va ofera Experienta alergarii in forma ei cea mai pura, departe de masini, pe poteci care strabat campuri intinse; poate cu mici inconveniente, din cauza noroiului, dar cu endorfine din belsug!

Mai multe informatii despre vulcanii din Banat aici.

One Comment

  • Bogdan spune:

    Nu stiam ca exista zone asa spectaculoase in Banat. Imi inchipui ca arata si mai bine vara cand e totul verde. Voi repeta traseul la vara, neaparat.
    Si e foarte fain ca si cei care vor un antrenament serios pot sa traga mai tare, si cei care vor doar sa se bucure de priveliste, pot merge la un pas mai lent. Nimeni nu ramane singur pe traseu niciodata. 🙂
    Felicitari pentru organizare!

Leave a Reply