Concept

Make it Back! 2018 este un antrenament cu pante sub formă de concurs: cu ceilalți, în cadrul fiecărei etape, dar și al fiecăruia cu sine însuşi, de-a lungul unui sezon.
Concursul are loc în regim de campionat, alergătorii având lunar ocazia să revină pentru a-și îmbunătăți prestația; sunt 12 etape lunare în cadrul unui sezon, iar sezoanele se desfășoară pe ani calendaristici.
Un concurs atipic, în care câștigă nu cel care ajunge primul, ci acela care reușește să rămână ultimul în joc. Și în care îți recuperezi din banii plătiți la înscriere, cu cât reușești să rămâi mai mult în joc.
Concept: – traseul constă dintr-un segment liniar de 1 kilometru, cu 75 metri diferență de nivel https://www.strava.com/segments/15446081 ; – la fiecare 15 minute, se dă startul pentru a completa o buclă dus-întors (1 km în urcare și același km înapoi, în coborâre); – pentru prima buclă, timpul limită în care aceasta trebuie finalizată este foarte generos, de 15 minute; dacă ajungi mai repede înapoi, tu decizi ce faci în timpul care îți rămâne la dispoziție pînă la următorul start; – timpul limită scade însă pentru fiecare nouă buclă (vezi graficul mai jos); alergătorii care nu reușesc să ajungă să treacă la timp prin „poarta temporală” (to… make it back…. in due time) sunt eliminați din concurs; – este declarat câștigător ultimul alergător rămas în concurs (separat pentru masculin și feminin).
Pe lângă antrenamentul implicit de „dealuri” îți exersezi astfel răbdarea, înveți să te dozezi și să îți găsești un ritm suficient de rapid astfel încât să ajungi înapoi la timp dar cât trebuie de lent ca să poți rezista pînă la capăt. Pacing at its best! Multă strategie și exersare a stăpânirii de sine; înveți să nu te panichezi chiar dacă „nisipul” se scurge, inexorabil, din „clepsidră”. Mai ales pe final, când te apropii de limită
Principalul avantaj al acestui concept este că participanții fac un antrenament inedit cu diferență de nivel. Pe lângă motivația intrinsecă, de a ne bucura de alergare, am adăugat și o extra-motivație, de ordin financiar: aceasta este o cursă la care participanții au șansa să își recupereze din banii plătiți la înscriere (to… make it back…): trage de tine, iar pentru fiecare buclă completată în timpul limită organizatorul îți returnează câte 5 lei din contribuția de participare (pînă în cuantum maxim de 100% al taxei).
Fie că eşti începător sau avansat, vei găsi aici alţi alergători pe măsura ta într-o Comunitate care se antrenează, se încurajează şi evoluează împreună. Formatul este astfel gândit încât să beneficiezi de ajutorul celorlalţi, dar adevarata întrecere este a ta cu tine însuţi. Vei găsi aici un sistem în care toată lumea progresează împreună, iar dincolo de câştigul evident, de a face mişcare la aer curat, ai ocazia să şi câştigi premii care răsplătesc atât performanţa dar mai ales participarea.

Regulament

1. Pot lua parte doar persoanele majore;
2. Se instituie un clasament în care alergătorii sunt sortaţi după numărul de puncte acumulate până la sfârşitul sezonului (separat pe sexe); în caz de egalitate, are întâietate alergătorul din grupa de vârstă mai înaintată; dacă egalitatea se menţine în cadrul aceleiaşi grupe de vârstă, se ia în considerare PB-ul fiecăruia.
3. Acordarea punctelor – în clasament se acordă un număr de puncte reprezentat de un număr zecimal, compus astfel: numărul nivelului reprezintă partea întreagă, iar numărul ultimei bucle finalizate în timpul limită corespunzător reprezintă partea zecimală.
4. Puncte bonus – punctajul se dublează pentru participarea în condiţii meteo vitrege: ploaie torenţială, vânt puternic, caniculă (peste 35 grade) sau ger (sub 0 grade).
5. Concurenţii SUNT încurajaţi să iasă din zona de confort, dar cu responsabilitate, utilizând echipamentul adecvat şi alimentandu-se / hidratându-se corespunzător.
6. Concurenţii NU SUNT încurajaţi să-şi atingă sau doboare recordurile personale în condiţii meteo vitrege!
7. Organizatorul îşi rezervă dreptul să întrerupă la orice moment un participant dacă acesta s-a accidentat după start sau dacă starea sa nu-i mai permite să continue.
8. Participarea este pe propria răspundere: fiecare alergător trebuie să semneze, o singură dată (la prima participare din sezon), o Declaraţie de participare pe propria răspundere.
9. Pentru a da şansa de a participa şi alergătorilor care acum încep antrenamentele cu diferenţă de nivel, se instituie două ligi: “Fun” pentru începători şi “Fire” pentru alergătorii deja obişnuiţi cu dealurile. Liga “Fun” se desfăşoară după acelaşi orar şi cu aceiaşi timpi limită, dar pe o variantă mai scurtă (1.300 m în loc de 2.000m, din care 650 m strict în urcare, fără partea de fals-plat). Rezultatele obţinute se înregistrează într-o secţiune separată a clasamentului. Orice alergător poate decide in care ligă doreste să participe.

Clasament

Sezonul pilot 2017

Sezonul 2018 

Formular de inscriere si Abonamente

Înscrierea se face la faţa locului.

Contributia de participare:
Liga “Fun”: contribuţie fixă de 30 lei; participanţii primesc tricoul Make it Back!, fără alte beneficii.
Liga “Fire”: pentru a da ocazia de a participa (și de a-și recupera banii) la cât mai mulți alergători, se instituie niveluri diferite pentru contribuția de participare:
  • pentru nivelul 1: 50 lei (minim recuperat: tricou finisher alb);
  • pentru nivelul 2: 60 lei (minim recuperat: 20 lei + tricou finisher azuriu);
  • pentru nivelul 3: 75 lei (minim recuperat: 30 lei + tricou finisher verde);
  • pentru nivelul 4: 95 lei (minim recuperat: 45 lei + tricou finisher galben);
  • pentru nivelul 5: toți alergătorii care ating nivelul 5 sunt scutiți de la plata contribuției de participare și își vor achita doar tricoul (roşu) de finisher.
Fiecare finisher din liga “Fire” va primi tricoul oficial din bumbac, in culoarea care indică nivelul atins la finalul etapei. Se acorda un singur tricou per etapa si un singur tricou per nivel.

Program sezon

Program:
  • 28.01.2018 – Etapa 1
  • 10.02.2018 – Etapa 2
  • 10.03.2018 – Etapa 3
  • 28.04.2018 – Etapa 4
  • 12.05.2018 – Etapa 5
  • 30.06.2018 – Etapa 6
  • 28.07.2018 – Etapa 7
  • 11.08.2018 – Etapa 8
  • 22.09.2018 – Etapa 9
  • 13.10.2018 – Etapa 10
  • 10.11.2018 – Etapa 11
  • 15.12.2018 – Etapa 12

Video

In curând…